Επενδύσεις – Επιστρώσεις με φυσικές λίθινες πλάκες

Ο σύγχρονη αρχιτεκτονική φαίνεται να μελετά ιδιαίτερα τις επενδύσεις των κτιρίων θεωρώντας τις μέρος του αρχικού σχεδιασμού του έργου και όχι μόνο λύση ανακαίνισης. Γεγονός είναι ότι οι επενδύσεις με φυσικούς λίθους προσδίδουν ένα ξεχωριστό χαρακτήρα στο έργο ξυπνώντας μνήμες στο χρήστη, εφόσον η πέτρα χρησιμοποιείται ανέκαθεν ως δομικό υλικό στη χώρα μας.
Οι φυσικές λίθινες πλάκες δύναται να τοποθετηθούν αναρτώντας τις - υπάρχουν περιορισμοί ή με επικόλληση στις όψεις του κτιρίου ή σε άλλες επιφάνειες κάθετων στοιχείων.
Αναφορικά με την ανάρτηση των λίθινων πλακών, αυτή πραγματοποιείται μέσω μηχανικής στήριξης (αγκύρια ανοξείδωτου χάλυβα, ράγες αλουμινίου, καβίλιες, περικόχλια, γωνίες, ροδέλες, ελάσματα). Η μέθοδος αυτή ευνοεί κατασκευαστικά την δημιουργία αεριζόμενης όψης (κενό ανάμεσα στην τοιχοποιία ή στις πλάκες θερμομόνωσης και στην επένδυση) κατά την οποία η κίνηση του αέρα αποτρέπει τη συγκράτηση υγρασίας, μούχλας και επιβλαβών μυκητών συμβάλλοντας σε ένα υγιέστερο μικροκλίμα για τον χρήστη.
Για την επικόλληση των λίθινων πλακών τείνουμε να χρησιμοποιούμε κόλλες με βάση το τσιμέντο κατηγορίας C2TE, C2FTE, C2TES1 ανάλογα με τις παραμέτρους εργασίας (μέγεθος πλακών, χρόνος επεξεργασιμότητας, χρόνος πήξης, πορώδες, ευαισθησία κτλ).
Οι επενδύσεις πραγματοποιούνται συνήθως με φυσικές πλάκες πωρόλιθου κατάλληλης σκληρότητας και πορώδους, πλάτους 2 - 3 cm. Συνιστάται, για λόγους μακροβιότητας και αισθητικής (απορρόφηση νερού από τους πόρους της πέτρας, εισροή νερού, αποφυγή δημιουργίας υγρασίας, μούχλας χλωρίδας, επικάθισης ρύπων, ελαίων) η αδιαβροχοποίηση της πέτρας. Τα υλικά που συνήθως προτιμούνται ώστε να μην αλλάξει η όψη, το χρώμα και η υφή του φυσικού πετρώματος είναι άχρωμοι αδιαβροχοποιητές - υδατοαπωθητικά σιλικονούχα υλικά εμποτισμού (χημική βάση σιλοξάνης / σιλανίων) σε κατανάλωση από 0,30 lt/m2 έως 0,70 lt/m2 ανάλογα την απορροφητικότητα του φυσικού λίθου.
Οι επιστρώσεις με φυσικούς λίθους ή πλάκες διαφοροποιούνται ώς προς τις επενδύσεις / ορθοεπενδύσεις κυρίως υπο την έννοια της αντοχής στην καταπόνηση (θλίψη και κάμψη). Η εταιρία συνεργάζεται και προμηθεύεται τους λίθινους όγκους, τους οποίους κόβει και επεξεργάζεται η ίδια στις εγκαταστάσεις της, από συγκεκριμένα σημεία εξόρυξης. Μέσω ελέγχων που πραγματοποιεί, είναι σε θέση να γνωρίζει τις φυσικές ιδιότητες και αντοχές του υλικού που χρησιμοποιεί κατα την κατασκευή ενώ πιστοποιεί υλικά με σήμανση CE που ευθυγραμμίζονται με απαιτήσεις προτύπων (π.χ. ΕΛΟΤ EN 1341:2012, ΕΝ 1342:2012). Επιτυγχάνεται με αυτόν τον τρόπο, συνολικά, καλύτερη εποπτεία και ποιότητα του τελικού προιόντος που παραδίδεται στο χρήστη.