Κατασκευή πέτρινων κατοικιών
Η πέτρα χρησιμοποιείται ως οικοδομικό υλικό για χιλιάδες χρόνια. Χαρακτηρίζεται ως υλικό μεγάλης αντοχής αλλά και ανώτερης καλλιτεχνικής ποιότητας. Στην χώρα μας, λόγω του υπεδάφους και των χαρακτηριστικών της φυσικής πέτρας, όπως η ποικιλία χρωμάτων και υφών ανάλογα με το ανάγλυφο ανά περιοχή, η μεγάλη ανθεκτικότητα και μηχανική αντοχή συνετέλεσαν στη ευρεία χρήση του υλικού ως σήμερα.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των πέτρινων κατασκευών ήταν και είναι η διαχρονική αρχιτεκτονική αισθητική, η οποία σέβεται το περιβάλλον και εναρμονίζεται με το φυσικό τοπίο. Διαχρονική θεωρείται ακόμη και η αξία τους ως επένδυση. Μία πέτρινη κατοικία, είτε για ιδιοκατοίκηση, είτε για οικονομική εκμετάλλευση, ως επένδυση θεώρείται ανώτερη από μία κατοικία συμβατικής κατασκευής. Στα πλεονεκτήματα των λιθόκτιστων κατασκευών συγκαταλέγεται και η αυξημένη ηχομόνωση, άμεσα εξαρτώμενη από το είδος της πέτρας - πορώδες. Επιπλέον, οι πέτρινες κατοικίες έχουν αυξημένη θερμοχωρητικότητα (λόγω του ίδιου του υλικού), η οποία οδηγεί στην ευκολότερη διατήρηση σταθερής εσωτερικής θερμοκρασίας (λιγότερη απαιτούμενη ενέργεια) και τελικής δημιουργίας θερμικής άνεσης, ειδικά σε μεσογειακά κλίματα.
Πολεοδομικά, ο νομοθέτης ''πριμοδοτεί'' την δόμηση με πέτρα, εντάσσοντας τα κτίρια από φέρουσα τοιχοποιία απο λιθοδομή στο άρθρο 11 παράγραφο 6κβ του ΝΟΚ που αναφέρεται ότι δεν προσμετράται στον συντελεστή δόμησης ''η επιφάνεια που καταλαμβάνει η εξωτερική φέρουσα τοιχοποιία ή ο περιμετρικός φέρων οργανισμός και οι τοίχοι πλήρωσής του από φυσικά ανακυκλώσιμα πρωτογενή υλικά, όπως πέτρα, ξύλο, λάσπη κλπ''. Επίσης, η επιφάνεια δεν προσμετράται στην κάλυψη, αλλά ούτε στον υπολογισμό του συντελεστή όγκου του άρθρου 13 του ΝΟΚ. Προφανώς τα παραπάνω έχουν και τις ανάλογες φορολογικές και οικονομικές θετικές προεκτάσεις.
Σε κάθε είδος κατασκευής, το μεγάλο στοίχημα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα παραγωγής υλικών, κατασκευής κτιρίου, χρήσης κτιρίου και εν τέλει καθαίρεσης και ανακύκλωσης δομικών υλικών. Στην περίπτωση των πέτρινων κτιρίων τα χαρακτηριστικά αυτά έχουν θετικό πρόσημο συγκριτικά με άλλες κατασκευές και αυτό λόγω της φύσης και των ιδιοτήτων του υλικού. Συνεπώς, μέσω άρτιας μελέτης και κατασκευής, έχουμε κτίρια που μπορούν να λειτουργούν για πολλά χρόνια με σχετικά χαμηλό κόστος, πολύ καλή ποιότητα διαβίωσης, μεγάλη στατικότητα και ισχυρή αντισεισμικότητα, απαιτώντας μικρότερο κόστος συντήρησης συγκριτικά με άλλου είδους κατασκευές (ξύλο, μέταλλο, οπλισμένο σκυρόδεμα), επιδεικνύοντας μεγάλη διάρκεια στο χρόνο.
Συμπερασματικά, η πέτρινη κατασκευή παραμένει προϊόν της επιστήμης του μηχανικού, τέχνης και εμπειρίας ανθρώπων που έχουν τη γνώση, ενώ σε συνδιασμό με τα υπόλοιπα τεχνικά, μηχανικά και θερμοφυσικά χαρακτηριστικά της παραμένει ανταγωνιστική στην χρήση της ως βασικό υλικό κατασκευής ακόμη και σήμερα.